Dare to Choose Novel Ideas, SDIR in brief Tweede kamer, van Small naar Strategic, het EU Concurrentie Kompas, Evaluatie "Inkopen met Impact"
Innovatiegericht inkopen van B naar D
DARE TO CHOOSE NOVEL IDEAS
In een grondig artikel benadrukken Paul Ellwood, Ceri Williams en John Egan dat er niet één vaste route is om de “Valley of Death” te overbruggen.
In plaats daarvan kunnen deze processen in verschillende volgordes en iteraties plaatsvinden. Volgens hun zijn er vijf essentiële innovatieprocessen voor het overbruggen van “THE VALLEY OF DEATH”:
1. Het ontwikkelen en aanscherpen van het idee achter de technologie
2. Het testen en valideren van prototypes in een gecontroleerde omgeving
3. Inzicht krijgen in hoe de technologie door eindgebruikers zal worden toegepast
4. Het beoordelen van de waarde van de technologie ten opzichte van bestaande oplossingen
5. Het samenbrengen van feedback en expertise van verschillende stakeholders om de technologie verder te ontwikkelen
Het artikel in Technovation, dat hieronder te downloaden is, benadrukt het belang van flexibiliteit en samenwerking tussen verschillende actoren in het innovatie-ecosysteem. Lees meer in het bijgaande artikel
Via en met dank aan Louise Knight van Universiteit Twente
SDIR IN KAMERBRIEF
“De krijgsmacht kan alleen slimmer en sterker worden door samen te werken” Minister van Defensie Ruben Brekelmans tijdens Uncrewed Systems Meet-up
In een Kamerbrief van 31 januari 2025 wordt de nadruk gelegd op verschillende strategische zaken die de innovatiecapaciteit van Defensie kunnen versterken. Een onderdeel hiervan is innovatiegericht inkopen, waarbij Defensie niet alleen afneemt, maar ook actief betrokken is bij de ontwikkeling van technologieën. Dit stelt Defensie in staat om de meest geavanceerde systemen, zoals onbemenste drones, te ontwikkelen en in te zetten. Tijdens het paneldebat van de door de markt georganiseerde “Uncrewed Systems Meet-up” werd besproken hoe Nederland en Europa kunnen bijdragen aan de opbouw van een sterk ecosysteem voor onbemande systemen, terwijl tegelijkertijd de internationale samenwerking wordt versterkt.
Deze samenwerking is niet alleen essentieel voor het ontwikkelen van innovatieve technologieën voor onbemande systemen, maar sluit ook naadloos aan bij de bredere doelstellingen van Defensie. In de “Kamerbrief met reactie op het AWTI adviesrapport” van 31 januari 2025 wordt benadrukt hoe cruciaal het is om via gezamenlijke initiatieven technologische vooruitgang te boeken en strategische doelstellingen sneller te realiseren.
Een van de aanbevelingen in de Kamerbrief gaat over de Strategic Defence Innovation Research (SDIR). SDIR richt zich op het versterken van de innovatiecapaciteit door gerichte samenwerking en onderzoek, wat cruciaal is voor het versnellen van technologische ontwikkelingen. Door de samenwerking tussen Defensie, de industrie en kennisinstellingen kan Defensie profiteren van de nieuwste innovaties en deze direct in haar operaties integreren. SDIR zorgt voor een gestructureerde aanpak van onderzoek en ontwikkeling, en helpt bij het realiseren van robuuste en toekomstige oplossingen die zowel militair als civiel inzetbaar zijn.
SDIR expertview van small naar strategic; de transitie van business naar defensie Volgende week maken we datum en programma bekend van de sessie SDIR expertview van small naar strategic; de transitie van Business naar Defensie. Wil je alvast voorinschrijven? Dat kan HIER
Ook wordt samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen als een van de aanbevelingen genoemd. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn essentieel. Door strategische partnerschappen aan te gaan, kan Defensie de snelle ontwikkeling en toepassing van technologieën bevorderen, waarbij de combinatie van militaire en civiele toepassingen belangrijk is voor een brede inzetbaarheid en de volgende generatie innovatoren. Door deze “dual-use” technologieën te ontwikkelen kunnen de investeringen optimaal worden benut en ontstaat er “Rendement op Innovatie”.
Krijg een compleet beeld van reactie en aanbevelingen door de Kamerbrief hieronder te downloaden:
COMPETITIEWRANG?!?: HET EU CONCURRENTIEKOMPAS
Door de Europese Commissie is het Competitiveness Compass gepresenteerd. Dit is een antwoord op het rapport “The Future of European Competitiveness” waarin de innovatiekloof tussen de EU met de VS en China wordt geïdentificeerd als de belangrijkste oorzaak van de achterblijvende groei in Europa, vooral op het gebied van geavanceerde technologieën.
Het complete rapport, dat het ook heeft over het verhogen van veiligheid en verminderen van afhankelijkheden, kun je hieronder downloaden
De Tweede Kamer heeft eind 2024 het belang van de aanbevelingen uit het rapport erkend en besproken hoe Nederland hierop kan inspelen binnen het bredere EU-kader
Download het verslag hieronder:
De Europese Commissie hoopt met het “Competitiveness Compass” de productiviteit in Europa door middel van innovatie meer richting te geven Daarnaast wil de EU er alles aan doen om barrières weg te nemen en het makkelijker te maken voor onderzoekers om hun ideeën naar de markt te brengen.
Download het “Concurrentiekompas” hieronder
EVALUATIE INKOPEN MET IMPACT
De in 2019 geïntroduceerde strategie ‘Inkopen met Impact’ streeft ernaar om duurzaam, sociaal en innovatief inkopen de standaard te maken binnen de Rijksoverheid. Doelstellingen zijn onder andere een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030, 50% minder primair grondstoffengebruik in 2030 en volledige circulariteit in 2050, evenals het stimuleren van arbeidsparticipatie en het verduurzamen van internationale productieketens.
Inmiddels al weer ruim een maand geleden verscheen de evaluatie van de rijksinkoopstrategie ‘Inkopen met Impact’, dat de effectiviteit beoordeelt van de implementatie van deze strategie. Het onderzoek van Rebel in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties geeft inzicht in de mate waarin deze doelen zijn bereikt en biedt aanbevelingen voor de actualisatie van de inkoopstrategie.
Volgens de evaluatie is het noodzakelijk om de rijksinkoopstrategie te actualiseren en verder te concretiseren en beter te implementeren. Hoewel de strategie stelt dat departementen verantwoordelijk zijn voor de uitwerking, blijft de invulling hiervan achter. Hoewel BZK de departementen niet direct kan aansturen, zou het een meer coördinerende rol kunnen oppakken om de uitvoering te versterken.
Meer lezen over de evaluatie en aanbevelingen kan in de download hieronder.
Wij hebben beloofd je op de hoogte te houden. Indien je dit niet meer wil of je dit als ongewenst ervaart dan kan dit door op ‘unsubscribe’ onder aan deze mail te klikken.
Heb je vragen, tips en/of tricks tav Innovatiegericht inkopen? Laat het dan vooral weten