Ecosysteem als structuur, Missiegedreven innovatiebeleid vraagt om contextbewust inkopen, De 7 fatale fouten in innovatie
innovatiegericht inkopen
“The gatekeeper is responsible for assuring the genre’s foreward-moving evolution” - Kamasi Washington
ECOSYSTEEM ALS STRUCTUUR
It’s hip to be square! De term ecosysteem ‘bouwen’ wordt weer steeds vaker gebruikt in strategie en bedrijfsvoering. Dat is logisch want organisaties zijn tegenwoordig sterk afhankelijk van andere partijen om hun doelen te bereiken. In zijn baanbrekende artikel ‘Ecosystem as Structure’ legt Ron Adner uit hoe die samenwerking werkt, waarom een goede afstemming tussen partners belangrijk is, en hoe de structuur van zo’n ecosysteem bepaalt of een gezamenlijke waardepropositie echt gerealiseerd kan worden.
Hij benoemt vier belangrijke elementen van een ecosysteem:
1. Afstemming (Alignment Structure):
Partners moeten het eens zijn over hun rollen en samenwerking.
2.Multilaterale relaties (Multilateral):
Ecosystemen bestaan uit meerdere, onderling afhankelijke partijen, niet alleen simpele duo’s.
3. Een vaste set partners (Set of Partners):
Het ecosysteem bestaat uit een herkenbare groep spelers die samen waarde creëren.
4. Een gedeelde waardepropositie (Focal Value Proposition):
Alle betrokkenen werken toe naar één centrale belofte.
Door ecosystemen te gaan benaderen als een meer gestructureerd netwerk van onderlinge afhankelijkheden, ontstaat een krachtig denkkader om strategieën beter af te stemmen op de realiteit van samenwerking. Het model van Prof. Adner helpt organisaties niet alleen te begrijpen wie ze nodig hebben, maar ook hoe die samenwerking moet worden ingericht om gezamenlijke waarde succesvol te realiseren.
out-of-your-inbox denker Rudy Moenaert herinnerde mij in een post over Club Brugge aan het onderstaande artikel.
MISSIEGEDREVEN INNOVATIEBELEID VRAAGT OM CONTEXTBEWUST INKOPEN
Missiegedreven innovatiebeleid wordt steeds vaker ingezet als instrument om complexe (maatschappelijke) uitdagingen aan te pakken. Toch worden deze missies in de praktijk nog vaak uitgevoerd zonder goed te letten op de lokale situatie, het bestuur en de regels die belangrijk zijn voor innovatie.
In het themanummer ‘Geographies of Missions in Environmental Innovation and Societal Transitions brengen Elvira Uyarra, Markus Bugge, Lars Coenen, Kioeron Flanagan en Iris Wanzenböck dertien bijdragen samen die het belang van geografische perspectieven op missiegedreven beleid onderstrepen. Vanuit het oogpunt van innovatiegericht inkopen levert dit drie centrale inzichten op:
1. Plaatsgebonden missiekadering
Mondiale ambities moeten worden vertaald naar lokaal relevante doelstellingen, strategieën en acties. Voor (publieke) inkopers betekent dit dat inkoopbeleid zich moet verankeren in de lokale context en de aanwezige innovatiekracht moet mobiliseren. Inkoop draagt zo actief bij aan het legitimeren en realiseren van de missie.
2. Inclusieve en adaptieve uitvoering
Effectieve uitvoering vraagt om het betrekken van externe en interen stakeholders en het erkennen van context-specifieke capaciteiten, politieke processen en innovatieculturen. Inkoop moet flexibel, responsief en verbindend zijn, zodat het lokale eigenaarschap en draagvlak versterkt.
3. Strategisch schakelen tussen schaalniveaus
Missies spelen zich af op verschillende geografische niveaus. Er moeten inkoopstrategieën worden ontwikkelt die zowel lokaal als nationaal effectief zijn en weten hoe schaal bewust kan worden ingezet om innovatie te versnellen en belangen te verbinden.
Deze inzichten maken duidelijk dat innovatiegericht inkopen niet slechts een uitvoerend of faciliterend proces is, maar een strategisch beleidsinstrument. Het sturen van innovatie via inkoop betekent ook het maken van keuzes: welke oplossingen worden mogelijk gemaakt?, welke actoren krijgen ruimte? en welke toekomst willen we realiseren? Missies zijn per definitie politiek en inkoop staat daarmee midden in het krachtenveld waarin probleemdefinities, oplossingsrichtingen en transitiepaden worden bepaald. Een professioneel, plaatsgericht en contextbewust innovatiegericht inkoopbeleid is daarmee essentieel voor het realiseren van impactvolle missies.
Bekijk het volledige themanummer op ScienceDirect.
DE 7 FATALE FOUTEN VAN INNOVATIE
Wij hebben beloofd je op de hoogte te houden. Indien je dit niet meer wil of je dit als ongewenst ervaart dan kan dit door op ‘unsubscribe’ onder aan deze mail te klikken.
Heb je vragen, tips en/of tricks tav Innovatiegericht inkopen? Laat het dan vooral weten