Innovatie draait om gedrag; niet om technologie, 5 manieren waarop technologie menselijk gedrag verandert, Defensie aanjagen met het DARPA EU model, Omnibus, Innovatiedekking 10 sleuteltechnologieën
Gedrag en technologie
INNOVATIE DRAAIT OM GEDRAG, NIET OM TECHNOLOGIE
Wie het over innovatie heeft, denkt vrijwel meteen aan nieuwe technologie, producten en diensten. Maar de echt innovatieve bedrijven, die zich telkens met succes vernieuwen, weten dat nog een component cruciaal is: gedrag. Ondernemingen die succesvol willen innoveren, kunnen het beste naar het gedrag van startups kijken, zegt Frido Smulders, hoogleraar Entrepreneurial Engineering by Design. “Je moet de R&D-afdeling ombouwen naar een startup-afdeling.”
Smulders zwaait binnenkort af als hoogleraar bij de TU Delft, waar hij jarenlang onderzoek deed naar ‘entrepreneurship by design’. In een gesprek met Pioneering Tech koppelt hij zijn opgedane inzichten aan het innovatiebeleid in Nederland.
Hoe kijkt hij met zijn design-achtergrond naar innovatie? Hoe succesvol weet het bedrijfsleven zich te vernieuwen? En hoe effectief is het innovatiebeleid van de overheid? Lees het HIER het artikel
5 MANIEREN WAAROP TECHNOLOGIE MENSELIJK GEDRAG VERANDERT
Technologie biedt enorme voordelen, maar de gevolgen worden vaak onderschat. We zijn continu verbonden en spenderen steeds meer tijd online, wat ons sociale leven en denkvermogen beïnvloedt.
De digitale muur
We zoeken kennis op via Google in plaats van gesprekken met mensen te voeren. Dit vermindert onze sociale vaardigheden en creatieve denkwijze. Technologie heeft kennisvergaring veranderd, maar face-to-face interactie blijft waardevol.
Minder geduld
Alles is direct beschikbaar, waardoor we sneller gefrustreerd raken en minder bereid zijn om te wachten. Dit kan leiden tot een onrealistische verwachting van succes en een neiging tot shortcuts.
Offline bevestiging zoeken
Sociale media maken ons afhankelijk van andermans goedkeuring. We posten niet voor onszelf, maar voor anderen, wat onze eigen wensen en identiteit kan vervagen.
Aandachtsverlies
We besteden uren per dag aan onze telefoon, vaak buiten werktijd. Hierdoor missen we waardevolle momenten en laten we het echte leven aan ons voorbijgaan.
Minder veiligheidsbewust
We checken onze telefoon zelfs in gevaarlijke situaties, zoals in het verkeer. Onze tech-verslaving lijkt soms belangrijker dan onze eigen veiligheid.
bron: PCA
DEFENSIE AANJAGEN MET EEN EU DARPA MODEL
Europa zou inspiratie moeten halen uit de Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) om innovatie in de defensie-industrie te stimuleren, stelt Lars Frølund, bestuurslid van de European Innovation Council, in een artikel van science business. DARPA investeert in risicovolle doorbraakinnovaties, terwijl Europese programma's door strikte regels weinig ruimte bieden voor vernieuwende ideeën. Eerder pleitte onder meer de Franse president Macron voor een Europees DARPA-model, een voorstel dat ook terugkomt in het Draghi-rapport en de Competitiveness Compass van de Europese Commissie.
Het DARPA-model is een methode om snel en effectief baanbrekende technologieën te ontwikkelen. DARPA gebruikt deze aanpak om innovatieve ideeën zoals het internet, GPS en zelfrijdende auto's mogelijk te maken. Dit model richt zich op risicovolle, maar potentieel revolutionaire projecten en werkt met kleine, flexibele teams die snel kunnen beslissen. Programmaleiders werken er slechts enkele jaren, zodat er continu frisse ideeën binnenkomen. Financiering wordt snel en zonder lange goedkeuringsprocessen toegekend. Daarnaast werkt DARPA samen met universiteiten, (jonge) bedrijven en militaire experts om de slimste mensen bij elkaar te brengen. Ideeën worden meteen in een vroege versie (prototype) getest en verbeterd. Opschalen lukt niet altijd door de overdracht van DARPA naar de Amerikaanse Defensie. Hoewel DARPA vooral voor militaire technologieën is opgericht, wordt deze aanpak ook toegepast in de gezondheidszorg, ruimtevaart en kunstmatige intelligentie.
Lees meer over het DARPA model in het onderstaande document
OMNIBUS; KRACHTEN VERDELEN DOOR TE BUNDELEN
De Europese Commissie overweegt een programma om de regels voor defensiebedrijven in Europa te vereenvoudigen, zodat zij beter toegang krijgen tot financiering en productie en aanbesteding soepeler verlopen.
Het “Omnibus I” pakket is een belangrijke stap in het creëren van een gunstiger ondernemingsklimaat binnen de EU, waardoor bedrijven kunnen groeien, innoveren en hoogwaardige banen kunnen creëren.
Daarvoor moeten barrières verdwijnen, zoals beperkingen op de doorstroming van defensiegoederen, een gebrek aan transparantie bij aanbestedingen en EU-regelgeving die bedrijven belemmert. Het is ook een duidelijk signaal aan private investeerders over het strategische belang van de sector.
Deze voorstellen worden nu voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad ter overweging en goedkeuring. Het uiteindelijke doel is om de administratieve lasten tegen 2029 met 25% te verminderen en met 35% voor MKB en jonge bedrijven, zoals startups en scale-ups.
download HIER de publicaties en werkdocumenten van OMNIBUS
INNOVATIEDEKKING VOOR 10 SLEUTELTECHNOLOGIEËN
Minister Heinen (Financiën) heeft aangekondigd dat er een nieuwe Innovatiedekking komt voor bedrijven die actief zijn in de 10 sleuteltechnologieën uit de Nationale Technologie Strategie (NTS) mits sprake is van exportpotentieel. FME heeft zich hier sterk voor gemaakt en vindt het positief dat hierdoor meer verbinding komt tussen industrie- en exportbeleid. De dekking moet innovatieve bedrijven in staat stellen om investeringsrisico’s af te laten dekken, investeringen in opschaling mogelijk te maken en export te bevorderen. Het betreft de volgende 10 technologieën:
AI (Kunstmatige intelligentie)
Blockchain
IoT (Internet of Things)
5G-netwerken
Biotechnologie
Nanotechnologie
Robots & Automatisering
Duurzame energie
Kwantumcomputers
AR & VR
Lees HIER meer in het artikel van FME
Wij hebben beloofd je op de hoogte te houden. Indien je dit niet meer wil of je dit als ongewenst ervaart dan kan dit door op ‘unsubscribe’ onder aan deze mail te klikken.
Heb je vragen, tips en/of tricks tav Innovatiegericht inkopen? Laat het dan vooral weten