Innovatie in actie; slim inkoopbeleid, soft skills, SDiR, smart materials, haalbaarheidsonderzoek, biomimicry, Quantum challenge, raamovereenkomst Universiteiten, EU benchmark innovatiegericht inkopen
Hoe innovatiegericht inkopen de publieke sector in NL kan transformeren door samenwerking en strategisch leiderschap
‘Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen je in staat bent daadwerkelijk te realiseren’ - Goehte
De allerbeste wensen en welkom bij de eerste nieuwsbrief van 2025. In deze editie delen we interessante papers en inkoopprojecten die innovatiegerichte inkoop als strategisch instrument belichten. We hopen dat het inspireert met nieuwe inzichten en mogelijkheden laat zien voor het versnellen van innovatie.
STIMULEREN VAN INNOVATIE DOOR STRATEGISCHE INKOOP
Het rapport Public Procurement for Public Sector Innovation van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), dat mede is opgesteld door András Hláčs, benadrukt dat overheidsinkoop een strategisch instrument kan zijn om innovatie in de publieke sector te stimuleren. Het biedt inzichten, strategieën en praktijkvoorbeelden die laten zien hoe inkoopprocessen effectief kunnen bijdragen aan innovatieve oplossingen. Daarbij onderstreept het de rol van samenwerking tussen publieke en private sectoren, het belang van een ondersteunende omgeving voor innovatie en het faciliteren van innovatoren.
Door de 'Organisation for Economic Co-operation and Development' (OECD) is een paper opgesteld dat waardevolle inzichten biedt in het gebruik van overheidsinkoop als middel voor het bevorderen van innovatie in de publieke sector.
Dit paper, onder de titel ‘Public Procurement for Public Sector Innovation’, onderzoekt hoe inkoop openbare innovatoren kan ondersteunen bij het toepassen van geavanceerde benaderingen, oplossingen en processen, waarmee economische groei wordt gestimuleerd, de effectiviteit van de publieke sector wordt vergroot en technologische vooruitgang wordt bevorderd.
Als onderdeel van dit project werd, door wetenschappers András Hláčs, Bruno Monteiro en Paulina Boéchat, een analytisch raamwerk ontwikkeld om een op uitdagingen gebaseerde, constructieve benadering te benadrukken. Deze rust op vier pijlers:
het verbeteren van het ontwerp en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen,
het creëren van inclusieve en gerichte oplossingen,
het verminderen van barrières en wrijvingen bij de adoptie van innovatie, en
het bevorderen van effectieve beleidsinstrumenten om extra R&D en innovatie aan te moedigen.
Het rapport biedt een gedegen en goed onderbouwd kader, met praktische aanbevelingen voor beleidsmakers, waarmee zij innovatiegerichte inkoop kunnen ontwikkelen en succesvol implementeren. Dit biedt een waardevolle gelegenheid voor overheden om hun rol als aanjager voor innovatie te versterken en bij te dragen aan de toekomstbestendigheid van de publieke sector. Lees het paper in de bijlage:
DE TOEKOMST VAN INKOOP? DIE BEPAAL JIJ
Soft skills zijn cruciaal voor effectieve publieke inkoop. Vaardigheden zoals samenwerking, mindset, communicatie en het denken buiten de inbox van anderen vergroten de impact van inkoop. Dit sluit aan bij de wens van GenZ, die betekenisvol werk zoekt en het verschil wil maken in de maatschappij. Helaas focussen veel inkoopprogramma’s op hard skills, terwijl soft skills onmisbaar zijn om echt het verschil te maken.
In de recente NEVI deal stond een mooi artikel over Procedin van Prof. dr. Louise Knight, Prof. dr. Klaas Stek en Esmee Peters van Universiteit Twente (zie bijlage)
ADAPT, CHANGE AND ENHANCE; SDIR SMART MATERIALS, MILITAIRE COMPOSIETEN; DEFENSIE USE CASE LANDINGSVAARTUIGEN
Met deze Strategic Defence Innovation Research (SDIR) wil het Ministerie van Defensie, innovaties uit de Nederlandse composietenindustrie gaan toepassen en vroegtijdig de markt kunnen belonen middels een betaald haalbaarheidsonderzoek met de mogelijkheid tot een prototype en implementatie in het eindroduct via de OEM (Original equipment manufacturer).
Een SDIR verlaagt de drempel voor jonge bedrijven zoals startups en scale-ups en middelgrote ondernemingen en geeft ze de kans om te investeren in innovatie. Na deze use cases zullen er nog een aantal uitvragen voor Smart Materials worden gedaan. Mogelijke focusgebieden zijn:
Lichtgewicht materialen en sterke, multifunctionele constructies
Brandwerende composieten die niet giftig zijn
Composieten met sensoren voor monitoring
Bio-composieten (duurzaamheid, recycling)
Innovatieve productiemethoden om composieten te verwerken en herstellen
Deze materialen hebben het vermogen zich aan te passen, te veranderen en zelfs hun functionaliteiten te verbeteren op basis van omgevingsomstandigheden. Dit maakt ze dynamisch en responsief.
De SDIR use case landingsvaartuigen is door Commando materieel en IT (COMMIT) aangekondigd op Mercell /Tenderned. Meer informatie en/of meedoen kan via deze link
Interesse in de laatste ontwikkelingen op het gebied van slimme materialen? Klik op de afbeelding en lees over tien slimme materialen die onze technologie, design en dagelijks leven gaan transformeren.
LEREN VAN DE NATUUR: DE KUNST VAN BIOMIMICRY
“Hoe maken we van ‘de natuur om advies vragen’ een vanzelfsprekendheid bij innovaties?” - Janine Beynus
Biomimicry is het bewust navolgen van de genialiteit van de natuur. Het is een interdisciplinaire benadering die twee werelden bij elkaar brengt die vaak als gescheiden beschouwd worden: natuur en technologie, biologie en innovatie,
leven en design. Biomimicry is het leren van en vervolgens nabootsen van de vormen, processen en ecosystemen van de natuur om innovatieve ontwerpen te creëren. Bij Biomimicry halen we inspiratie uit de natuur. Een unieke, niet-lineaire methodologie, de Biomimicry DesignLens, biedt een frisse kijk op de wereld. Dit proces vertaalt de vindingrijkheid en genialiteit van natuurlijke strategieën naar menselijke ontwerpen, waarmee we oplossingen creëren die zowel innovatief als duurzaam zijn. Biomimicry Thinking biedt context voor waar, hoe, wat en waarom biomimicry gebruikt kan worden in het ontwerpproces van iedere discipline en bij elke omvang. Hoewel het verwant is aan een methodologie biedt Biomimicry Thinking vooral een kader dat als doel heeft mensen biomimicry in de praktijk toe te laten passen bij alles wat ze ontwerpen. Heb je meer interesse ? In het bijgaande document wordt dit gedeeld (via Saskia van den Muijsenberg)
WISDOM OF THE CROWD; EEN MIERENCOLONIE IS EEN PERFECT VOORBEELD VAN EEN AUTONOOM ECOSYSTEEM
Ofer Feinerman, specialist collectief gedrag in sociale insecten, en zijn team bestaande uit Tabea Belkot, Amir Haluts, Amos Korman, Nir Gov, Ehud Fonio, aan het Weizmann Institute of Science hebben aangetoond dat mieren samenwerken als een superorganisme. Het onderzoek toont aan dat mieren in groepsverband niet alleen effectiever en intelligenter handelen dan individueel, maar ook dan mensen in vergelijkbare groepssituaties. Het geeft een mooie kijk op acties en beslissingen binnen een eco systeem en hoe deze elkaar beïnvloeden.
Meer info over dit interessante onderzoek lees je in deze link (via Christopher Cazes)
HAALBAARHEIDSONDERZOEKEN SDIR MARITIEME DRONES GEGUND
Na beoordeling door de onafhankelijke Commissie heeft Defensie op 19 december 2024 de haalbaarheidsonderzoeken voor SDIR Maritieme Drones gegund.
Acht partijen zijn geselecteerd om, middels een door Defensie gefinancierd haalbaarheidsonderzoek, de haalbaarheid van hun voorgestelde ideeën aan te tonen.
De zes afgevallen partijen zijn aangespoord om actief nieuwe kansen te blijven verkennen.
MARKTDAG RAAMOVEREENKOMST UNIVERSITEITEN
Op 8 december vond de eerste marktconsultatie van de afdeling Science & Technology van Defensie plaats voor de raamovereenkomst Universiteiten. We hebben hier in de vorige nieuwsbrief al over bericht, en kijken met veel enthousiasme terug op deze energievolle en waardevolle bijeenkomst. De consultatie bracht inspirerende ideeën en inzichten voort, die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de raamovereenkomst en de versterking van de samenwerking tussen universiteiten, Defensie en andere betrokken partijen. Inmiddels is er een verslag met de bijlagen van elke sessie gepubliceerd op Mercell, zodat iedereen de belangrijkste uitkomsten en discussies kan inzien en verder kan bouwen op de gedeelde kennis.
BIJEENKOMST QUANTUM CHALLENGE
Nederland is wereldwijd koploper in quantumtechnologie, maar wil dat ook blijven. Om die reden willen Commando Materieel en IT van het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen het verschil blijven maken op quantum technologie.
De eerste informatiebijeenkomst 19 december jl op de Bernhardkazerne in Amersfoort trok veel geïnteresseerden en was een groot succes. Tijdens de sessie werden de deelnemers geïnformeerd over het innovatie gerichte inkoopproces, gebaseerd op de SDIR aanpak. Dit proces is speciaal ontworpen om via deze innovatie challenge concrete impact te realiseren, met als hoogtepunt het Purple NECtar-event begin november.
De tweede informatiebijeenkomst is op 13 januari 2025. Ook tijdens deze sessie wordt je geïnformeerd over de Quantum Challenges en hoe je organisatie kan bijdragen aan strategische innovaties
Heb jij een idee en/of wil je dat jouw bedrijf of organisatie een sleutelrol in de toekomst van Quantum kan spelen? Meld je dan nu aan voor deze bijeenkomst en ontdek hoe jij kunt bijdragen
Upload de bijgaande flyer om inzicht te krijgen in de aanpak tot aan het Purple NECtar event.
HOE INNOVEERT NEDERLAND: EEN VERGELIJKING VAN INNOVATIEGERICHT INKOPEN IN EUROPA
Ontdek de jongste benchmark ‘innovatiegericht inkopen’ in de meest innovatie vriendelijke markten voor EU publieke aanbestedingen, nationale actieplannen en doelstellingen, alsook monitoringssystemen en capaciteitsopbouw.
Het biedt inzicht in Nationale beleidskaders van 27 EU-lidstaten, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast worden de sectoren belicht die innovatiegericht inkopen het meest stimuleren, waardoor waardevolle inzichten ontstaan voor beleidsmakers en organisaties die innovatie willen versnellen.
Leer over de toegepaste methodologie en de bijbehorende benchmark in “Benchmarking of innovation procurement investments and policy frameworks across Europe” opgesteld door PWC voor de EU in deze link (via Lieve Bos)
Wij hebben beloofd je op de hoogte te houden. Indien je dit niet meer wil of je dit als ongewenst ervaart dan kan dit door op ‘unsubscribe’ onder aan deze mail te klikken.
Heb je vragen, tips en/of tricks tav Innovatiegericht inkopen? Laat het dan vooral weten