Middagsymposium innovatiegericht inkopen mmv Prof. Manunza, Prof. Ron Adner en Rutger Burger, Ecosysteem als beoordelingscriteria?, De 7 gezichten van het gelijk; kaders voor strategisch inkopen
Gelijk hebben is niet gelijk krijgen
MIDDAGSYMPOSIUM INNOVATIEGERICHT INKOPEN COMMIT
Op maandag 19 mei a.s. van 12:00u – 16:30u organiseert COMMIT Inkoop, in de Jaarbeurs Utrecht, een middagsymposium innovatiegericht inkopen. Tijdens dit middagsymposium maak je kennis met nieuwe directeur inkoop Rutger Burger. Ook kun je je laten inspireren door twee boeiende keynotes “Juridische innovaties” van Prof. mr. ir. Elisabetta Manunza en “Ecosystem as procurement strategy” van Prof. Ron Adner. Jan Marko Silvius zal je meenemen in een andere mindset. En ontdek je innovatiegerichte inkoopaanpakken die de kracht van innovatie en samenwerking laten zien. Een middag vol inzichten, connecties en inspiratie voor iedereen die inkoop naar een hoger niveau wil tillen. Voorzitter van deze middag is de ervaren Fons van der Ham.
Aanmelden kan HIER
Het complete programma kun je lezen in de bijlage.
ECOSYSTEEM ALS BEOORDELINGSCRITERIA
Publieke inkoop wordt steeds vaker ingezet als strategisch instrument om innovatie te stimuleren. Het onderzoek “Measuring Entrepreneurial Ecosystems across Levels” van Sophia Hess, Andreas Wahl en Alan R. Johnson biedt een onderbouwd raamwerk om de kracht en structuur van ondernemerschapsecosystemen op verschillende niveaus, lokaal, regionaal en nationaal te meten.
Innovatiegericht inkopen is effectiever wanneer het inkoopbeleid rekening houdt met de context waarin bedrijven opereren. Een sterk ondernemerschap ecosysteem, met goede netwerken, kapitaaltoegang, kennis en samenwerking, vergroot de kans op succesvolle innovatie. Door ecosystemen mee te nemen in inkoopafwegingen kunnen overheden innovatie actiever sturen en regionale ontwikkeling versterken.
Beleids- en uitvoeringsadviezen
1. Integreer ecosysteemkenmerken in selectiecriteria
Gebruik kenmerken als samenwerking, kennisinfrastructuur en innovatiecultuur als aanvullende beoordelingscriteria bij innovatieve aanbestedingen.
2. Pas instrumenten aan op ecosysteemniveau
Stem inkoopvormen (zoals SBIR of innovatiepartnerschappen) af op de sterkte en ontwikkelfase van het regionale ecosysteem.
3. Versterk ecosystemen via inkoop
Kies voor opdrachten die samenwerking stimuleren (bijv. consortia met startups en kennisinstellingen) en bijdragen aan de groei van het ecosysteem.
4. Ontwikkel een praktische ecosysteem-scorekaart
Gebruik eventueel het raamwerk uit dit onderzoek als basis voor een tool om het innovatief potentieel van regio’s of aanbieders te beoordelen
In dat kader is het relevant om kennis uit ecosystemenonderzoek te benutten om innovatiegericht inkoopbeleid effectiever te maken.
Neem kennis van dit onderzoek in de onderstaande download.
via Jip Leendertse
DE 7 GEZICHTEN VAN GELIJK; KADERS VOOR STRATEGISCH INKOPEN
Vanuit het perspectief van innovatiegericht inkopen, en met name bij pre-competitieve trajecten zoals SBIR, innovatiepartnerschappen, missiegerichte programma’s of SDIR aanpak, is het gelijkheidsbeginsel in aanbestedingsrecht zowel essentieel als complex. Het artikel “Equality Qualities in Public Procurement Law” van Elior Korem biedt hiervoor een waardevol, genuanceerd kader door zeven verschillende invullingen van ‘gelijkheid’ te onderscheiden.
1. Relevante gelijkheid; Behandel marktpartijen gelijk op punten die ertoe doen; verschillen mogen als ze inhoudelijk onderbouwd zijn.
2. Gelijkheid in competitie; Zorg voor een eerlijk speelveld waarin iedereen een reële kans heeft om mee te dingen.
3. Gelijk vertrouwen; Bescherm het vertrouwen dat partijen mogen hebben in heldere afspraken en voorspelbaar gedrag van de overheid.
4. Gelijkheid via transparantie; Geef iedereen tijdig en duidelijk toegang tot dezelfde informatie.
5. Gelijkheid door consistentie; Pas regels en beoordelingscriteria uniform toe binnen één procedure.
6. Gelijkheid via regels; Hanteer vooraf vastgestelde en voor iedereen geldende spelregels.
7. Gelijke verdeling; Zorg voor een evenwichtige toewijzing van publieke middelen, passend bij het beoogde publieke belang.
Juist bij innovatiegerichte inkoop ontstaat spanning tussen deze dimensies. Zo vereist het werken met voorlopers of unieke consortia vaak selectiviteit en vertrouwensopbouw, terwijl klassieke aanbesteding stuurt op volledige openheid en formele gelijkheid. Pre-competitieve trajecten, zoals SBIR, innovatiepartnerschap of dual-use innovatieprojecten, vragen daarom om een bewuste en transparante afweging tussen DE verschillende gelijken.
Het onderstaande artikel biedt inkoopprofessionals, juristen en beleidsmakers handvatten om juridisch onderbouwde en innovatievriendelijke keuzes te maken. Het laat zien dat gelijkheid in innovatiegericht inkopen niet betekent dat iedereen precies hetzelfde moet worden behandeld. Het gaat om een duidelijke, eerlijke en passende manier van kiezen en samenwerken.
Wij hebben beloofd je op de hoogte te houden. Indien je dit niet meer wil of je dit als ongewenst ervaart dan kan dit door op ‘unsubscribe’ onder aan deze mail te klikken.
Heb je vragen, tips en/of tricks tav Innovatiegericht inkopen? Laat het dan vooral weten