Publieke inkoop en crisisvoorbereiding; tijd voor systeemdenken, Innovatiegericht inkopen als transformatieve kracht voor de overheid, 10 strategische inkoopzetten
Procurement is only strategic if you act like it!
PUBLIEKE INKOOP EN CRISISVOORBEREIDING: TIJD VOOR SYSTEEMDENKEN
Voor haar PhD-verdediging organiseerde Esmee Peters vanuit EL-IPS het seminar: “Voorbereiden op toekomstige crises via publieke inkoop.” Met bijdragen van o.a. Richard Lennartz (RIS) en Anni-Kaisa Kähkönen (LUT University), verkenden zij hoe publieke inkoop strategischer kan bijdragen aan crisisbestendigheid.
Drie inzichten:
• De vraag is niet óf, maar wanneer de volgende crisis komt.
• Samenwerking, niet spulletjes, is de sleutel.
• Crises vragen verschillende capaciteiten: sensing, seizing en reconfiguring.
In een paneldiscussie met o.a. Kees Boersma en Jan Telgen werden vragen gesteld als; hebben we écht geleerd van COVID-19 en hoe moet het dan wél?
De inzichten zijn gebundeld in een praktijkboekje met vier korte essays over o.a. systeemdenken, macht en het doorbreken van de ‘neutraliteit’ van inkoop.
Dit praktijkboekje duikt diep in de wereld van publieke inkoop en onthult de cruciale, vaak onderschatte, rol ervan in het creëren van veerkrachtige systemen.
Louise Knight doorbreekt de illusie van neutraliteit en pleit ervoor publieke inkoop te zien als een krachtig instrument om markten te vormen voor maatschappelijke waarde, innovatie en veerkracht.
Kees Boersma onthult lessen uit de coronacrisis en roept op tot een 'just culture' voor crisismanagement, waarin geleerd wordt van fouten en de focus verschuift van efficiëntie naar robuustheid en samenwerking in de keten.
Richard Lennartz verklaart publieke inkooporganisaties 'terminaal' en introduceert het concept van een dynamisch inkoopecosysteem, waar 'economies of skill' de norm worden voor adaptief crisismanagement.
Esmee Peters laat zien hoe publieke inkoop, als onzichtbare kracht, meer is dan alleen de vraag sturen en de noodzaak benadrukt van coördinatie boven voorraadstapeling. Ze introduceert 'Public Procurement for Crisis' (PPfC) als een nieuwe standaard, waarbij betrouwbaarheid en veerkracht even belangrijk zijn als prijs en duurzaamheid.
Laat je in onderstaande magazine inspireren door frisse perspectieven en concrete handvatten om publieke inkoop in te zetten als sleutel tot een veerkrachtiger Nederland!
INNOVATIEGERICHT INKOPEN ALS TRANSFORMATIEVE KRACHT VOOR DE OVERHEID
Als onderdeel van het Procure Innovation EU-trainingsprogramma, gefinancierd door DG GROW van de Europese Commissie, vindt op 26 juni 2025 om 13:00u het webinar “Harnessing Public Innovation Procurement to Transform Governments” plaats, over de rol van innovatiegericht inkopen in het versterken van het overheidsapparaat.
Aanmelden kan HIER
Sprekers:
Bruno Monteiro, Policy Analyst, OECD Observatory of Public Sector Innovation
András Hlács, Policy Advisor, OECD Infrastructure and Public Procurement Division
Tijdens deze sessie delen beide experts hun inzichten over hoe overheden innovatiegericht inkopen kunnen inzetten als beleidsinstrument voor systeemverandering. Zij bieden een breed overzicht van internationale praktijken en geven richting aan hoe aanbesteding kan bijdragen aan publieke waardecreatie. Op basis van het nieuwste OECD-rapport laten ze zien hoe innovatiegerichte inkoop strategisch kan bijdragen aan betere publieke dienstverlening, economische groei en technologische vooruitgang, met bijzondere aandacht voor jonge bedrijven al MKB, startups en scale-ups. Onderwerpen die aan bod komen:
Het ontwerpen van aanbestedingsprocessen die innovatie stimuleren in plaats van afremmen
Praktische strategieën om toegang voor jonge bedrijven MKB, startups en scale-ups te vergemakkelijken
Europese best practices en beleidslessen
Instrumenten om innovatie te verankeren en op te schalen binnen aanbestedingspraktijken
Deze sessie heeft onze aanbeveling voor iedereen die innovatiegericht inkopen niet ziet als uitzondering, maar als strategisch instrument.
Het onderstaande OECD-rapport maakt onderscheid tussen innovatiegerichte inkoop, het inkopen van nieuwe oplossingen en innovatieve inkoop, het verbeteren van inkoopprocessen. Aan de hand van vier duidelijke pijlers; oplossingsontwerp, inclusiviteit, drempelverlaging en beleidsverankering, biedt het een praktisch en toepasbaar analysekader. Sterke internationale praktijkvoorbeelden en gerichte aandacht voor jonge bedrijven, MKB, startups en scale-ups onderstrepen het strategische belang van inkoop als innovatie-instrument. De aanbevelingen zijn concreet en uitvoerbaar, met focus op capaciteitsopbouw, meetbaarheid en interbestuurlijke samenwerking
Download het rapport hieronder
10 STRATEGISCHE INKOOPZETTEN
In de wereld van inkoop wordt het woord “strategisch” te vaak en te makkelijk gebruikt. Alsof het simpelweg betekent dat je meer budget beheert, met geavanceerdere tools werkt of een stoel dichter bij de directie hebt. Maar dat is niet waar strategisch inkoopleiderschap over gaat. Echte strategische inkoop draait niet om status, maar om impact. Niet alleen de uitgaven van vandaag, maar ook de verantwoordelijkheid nemen voor generties van morgen.
Innovatiegericht inkopen betekent dat je vooruitkijkt. Je identificeert risico’s voordat ze zich manifesteren. Je stelt lastige vragen wanneer het makkelijker is om door te schuiven. Je vertraagt soms besluiten om ze sterker te maken. En je maakt keuzes die waarde op de lange termijn beschermen, in plaats van snel succes te boeken voor het volgende kwartaal. Dat is geen luxe, maar Future Generations Leaderschap.
De invloed die bij innovatiegericht inkopen hoort, komt niet met een functietitel. Die moet je verdienen. Door op te dagen met helderheid in je verhaal, met moed om tegengas te geven, en met een scherp zakelijk inzicht dat verder kijkt dan de directe kostenbesparing.
Wanneer iemand zegt dat inkoop ‘strategischer en innovatiever’ moet worden, stel hem of haar dan de vraag: Wat ben jij bereid te veranderen? Want strategisch werken betekent ook dat de organisatie ruimte maakt voor een andere manier van denken, durven en doen. Als aanjager van inkoopexcellentie is Miroslav Pitlanic het volgen waard omdat hij gedreven is inkoop te transformeren van een uitvoerende functie naar een strategische kracht die echte waarde creëert.
Wij hebben beloofd je op de hoogte te houden. Indien je dit niet meer wil of je dit als ongewenst ervaart dan kan dit door op ‘unsubscribe’ onder aan deze mail te klikken.
Heb je vragen, tips en/of tricks tav Innovatiegericht inkopen? Laat het dan vooral weten