Ecosystemen als winnende strategie, Het relationele ecosysteem; connecties zijn heilig, Juridische innovatie, De innovatiedirigent, Innovatie is imitatie en voorbereiden op toekomstige crisis
"You don't want to look like your heroes, you want to see like your heroes" - Austin Kleon
IS INNOVEREN IN ECOSYSTEMEN DE WINNENDE STRATEGIE?
De Amerikaanse professor Ron Adner auteur van “The Wide Lens” en “Winning the Right Game” is keynote spreker tijdens het middagsymposium Innovatiegericht Inkopen Materiel and IT Command
Hij laat zien waarom innovatie niet alleen draait om een goed idee, maar om het bouwen van het juiste ecosysteem. Want: “A winning strategy isn’t just about playing the game better, it’s about playing the right game” Na zijn presentatie is er de mogelijkheid tot vragen stellen.
Direct aanmelden kan met deze link
Andere sprekers zijn Rutger Burger, Elisabetta R. Manunza 📚, Jan Marko Silvius en dagvz Fons Van der Ham
Meer informatie over het middagsymposium en praktijkcases kun je HIER zien
HET RELATIONELE ECOSYSTEEM; HOE NETWERKWETENSCHAP DE VOLGENDE PAUS KON VOORSPELLEN
Het netwerk onderzoek van onderzoekers Prof. Giuseppe Soda, ass. Prof. Alessandro Lorio en Prof. Alessandro Rizzo laat zien hoe status, informatie en allianties de pausverkiezing beïnvloeden. Een waardevol instrument om de context te begrijpen.
De innovatie van deze studie ligt in de formulering van drie criteria die de positie van een kardinaal binnen het kerkelijke ecosysteem bepalen:
Thanks for reading! Subscribe for free to receive new posts and support my work.
Subscribe
1. Status beloont kardinalen die niet alleen veel connecties hebben, maar vooral verbonden zijn met andere invloedrijke figuren.
2. Informatiecontrole wijst op kardinalen die functioneren als knooppunten tussen verschillende groepen: verbindelaars in plaats van zuilen.
3. Het vermogen om allianties te smeden combineert drie elementen:
a. Clustering, wat aangeeft in hoeverre een kardinaal deel uitmaakt van een hechte, op vertrouwen gebaseerde groep die sterke steun kan bieden.
b. Directe invloed; hoe meer connecties, hoe groter de invloed en zichtbaarheid.
c. Strategische positie; de mate waarin een kardinaal een brugfunctie vervult binnen het ecosysteem, vergroot hun vermogen om groepen met elkaar te verbinden.
Dit onderzoek laat zien hoe je met netwerkdenken beter kunt begrijpen wie echt invloed heeft binnen een groep. Niet de mensen met de hoogste functie zijn per se het belangrijkst, maar juist degene die slimme verbindingen maken, informatie doorgeven en mensen bij elkaar brengen om kennis te vergroten. Dat is ook herkenbaar in innovatiegericht inkopen: je kiest niet alleen de leverancier met de laagste prijs of de bekendste naam, maar degene die goed samenwerkt, kennis deelt en zich slim en openstelt voor het grotere geheel. Of het nu gaat om het kiezen van een paus of een strategische partner, dit onderzoek laat zien dat wie midden in het netwerk zit en bruggen weet te bouwen, vaak de doorslag geeft.
Lees het artikel over het onderzoek HIER.
via Wouter van Noort
JURIDISCHE INNOVATIE ALS INSTRUMENT VOOR VERNIEUWING EN SAMENWERKING?
Prof. mr. dr. Elisabetta R. Manunza 📚 is hoogleraar Internationaal en Europees Aanbestedingsrecht aan de Utrecht University. Ze is medeoprichter en co-directeur van het Utrecht University Centre for Public Procurement Haar onderzoek richt zich op ontwikkeling en toepassing van een aanbestedingsrechtelijk theoretisch en constitutioneel methodologisch kader om beleidsdoelstellingen te realiseren. Op 19 mei as is ze keynote spreker tijdens het middagsymposium Innovatiegericht Inkopen Materiel and IT Command
Professor Manunza pleit voor een dynamische benadering van het aanbestedingsrecht, waarbij juridische kaders niet als belemmeringen, maar als instrumenten voor vernieuwing en samenwerking worden gezien. Ze benadrukt het belang van het inzetten van het aanbestedingsrecht als aanjager van innovatie, waarbij principes zoals proportionaliteit en doelgerichtheid centraal staan.
Direct aanmelden kan met deze link
Andere sprekers zijn Rutger Burger, Elisabetta R. Manunza 📚, Jan Marko Silvius en dagvz Fons Van der Ham
Meer informatie over het middagsymposium en praktijkcases kun je HIER zien
DE INNOVATIEDIRIGENT; ORKESTEREN VAN VERANDERING IN HARMONIE!
De kracht van een goed idee valt of staat met de samenwerking eromheen. En juist daar komt een cruciale, vaak onderschatte speler in beeld: de innovatie-dirigent. Zo noem ik de innovatie-intermediairs die niet alleen partijen verbinden, maar ook richting geven aan samenwerking, ritme bepalen, en zorgen dat alle stemmen in het innovatienetwerk samenkomen tot één geheel en de opdrachtgever zijn of haar rol als aanjager van innovatie kan zingen.
Het verslag van de workshop “Innovation intermediaries for capability building and regional industrial policy” van Guendalina Anzolin Eoin O'Sullivanvan de University of Cambridge onderstreept hun belang. Deze innovatie-dirigenten, of het nu gaat om een kennisinstelling, incubators of platform, zijn niet alleen technisch onderlegd. Ze zijn ook beleidsmatig sensitief, begrijpen wat er speelt bij bedrijven (vooral bij MKB), en kunnen strategisch schakelen tussen abstracte ambities en concrete oplossingen.
Lees hieronder het verslag van de workshop
INNOVATIE IS IMITATIE
Innoveren lijkt soms op kopiëren met een twist. Maar wie denkt dat succes simpelweg te reproduceren is, mist de essentie. Kopiëren is blind. Imitatie vereist inzicht. Een kopie herhaalt de buitenkant; imitatie zoekt naar de binnenkant. Het vraagt om begrip van context, intentie en timing. Niet het ‘wat’, maar het ‘waarom’ maakt innovatie waardevol. Imiteren is een startpunt, geen eindpunt.
Echte vernieuwing komt voort uit wie durft te begrijpen, niet uit wie snel herhaalt. Je leert, je past aan, je vormt iets nieuws. En juist in die vertaling schuilt de creatieve kracht.
Het boek “Steal Like an Artist” van Austin Kleon benadrukt dat innovatie niet begint met een vaste blauwdruk, maar met een open, onderzoekende houding: wat vraagt deze complexe, operationele context écht? Door te leren van werkzame principes uit sterke praktijkvoorbeelden ontstaat de ruimte om via stapsgewijze samenwerking met de markt tot relevante en gevalideerde innovatie te komen. Het Amerikaanse SBIR-programma is hier een krachtig voorbeeld van: al decennialang weet het innovatie te ontsluiten via een gefaseerde, strategische samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven.
Dit gaat niet om het klakkeloos kopiëren, maar om het doorgronden van de manier waarop je innovatie organiseert onder onzekerheid, wendbaarheid behoudt binnen institutionele structuren, en waardevolle verbindingen legt binnen een breder ecosysteem. Juist het kijken naar de onderliggende dynamieken, wie verbindt, wie beïnvloedt, wie innoveert, maakt zichtbaar waar de echte hefboomwerking zit. Niet de vorm, maar het principe is leidend: hoe bouw je samenwerking in netwerken en evolueren ecosystemen, hoe stimuleer je innovatie in onzekere contexten, en hoe blijf je strategisch wendbaar?
Bekijk HIER het inspirerende boek “Steal like an Artist” van Austin Kleon. Laat het een uitnodiging zijn om te imiteren.
VOORBEREIDEN OP TOEKOMSTIGE CRISES VIA PUBLIEKE INKOOP
Op 3 juni verdedigt Esmee Peters haar proefschrift over haar onderzoeksthema: “Voorbereiden op toekomstige crises via publieke inkoop.” Voorafgaand organiseren Universiteit Twente een seminar.
Samen met gastsprekers Richard Lennartz en Prof. Anni-Kaisa Kähkönen, hoogleraar supply management , en onder leiding van moderator Prof. Louise Knight, worden inzichten gedeeld en is er een dialoog over de rol van publieke inkoop in crisistijden.
Deelname is gratis maar wel graag HIER inschrijven
Wij hebben beloofd je op de hoogte te houden. Indien je dit niet meer wil of je dit als ongewenst ervaart dan kan dit door op ‘unsubscribe’ onder aan deze mail te klikken.
Heb je vragen, tips en/of tricks tav Innovatiegericht inkopen? Laat het dan vooral weten