Future of procurement, Room for talent, NO room for discussion, Room for improvement, It's tricky, Pluk de vruchten van innovatiegericht inkopen, Webinar overcoming barriers, Sprekers SDIR sessie
The biggest room in the world is the room for improvement
“All the proofe of a pudding, is in the eating” - William Camden
In 1605 werd bovenstaande gezegde door William Camden opgetekend. Een vertaling uit 1682 van Le Lutrin gaf het als “The proof of th’ pudding’s seen i’ the eating,” en de huidige vorm wordt toegeschreven aan Peter Anthony Motteux’ vertaling (1701) van een spreekwoord uit Don Quichot (1615): “al freír de los huevos lo verá” (“je zult het zien als je de eieren bakt”). De verkorte versie “the proof is in the pudding” dook op in 1867 en werd populair in de VS van de jaren 50. Hoewel de oorspronkelijke betekenis verloren is gegaan, blijft het nog steeds relevant en resoneert de uitspraak in het huidige ecosysteem.
FUTURE OF PROCUREMENT
De arbeidsmarkt voor inkopers wordt de komende jaren steeds krapper door vergrijzing, terwijl de vraag naar gespecialiseerde vaardigheden blijft groeien. Hierdoor ontstaan nieuwe functies binnen inkoop, waarvoor eveneens gekwalificeerde professionals nodig zijn. Het bijna een jaar oude KPMG-rapport 'Future of Procurement' is nu misschien wel actueler dan ooit.
Het rapport benadrukt dat de inkoopmarkt steeds complexer wordt door geopolitieke spanningen, technologische ontwikkelingen, strengere regelgeving en een krappe arbeidsmarkt. Vooral de groeiende vraag naar gespecialiseerde inkoopvaardigheden en soft skills (Stek) maakt de schaarste aan talent een uitdaging.
Om hierop in te spelen, adviseert KPMG vijf strategieën: een veerkrachtige toeleveringsketen opbouwen, AI en data inzetten voor automatisering, ESG-compliance versterken, prestatieverbetering stimuleren en investeren in de ontwikkeling van inkoopteams.
Download het complete rapport hieronder:
ROOM FOR TALENT
Nog minder dan twee maanden en dan gaat de IPSERA 2025-conferentie van start in Rotterdam! Dit jaarlijkse wereldwijde evenement brengt onderzoekers en professionals uit de inkoop- en supply chain management samen om de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen te delen.
Van 30 maart tot 2 april worden er meer dan 200 wetenschappelijke papers gepresenteerd over uiteenlopende thema’s binnen inkoop en supply chain management. De conferentie biedt een uitgebreid programma, met op zondag de Educators’ Workshop en de Doctoral Workshop, speciaal voor academici en promovendi.
Op dinsdag staat een speciale praktijkmiddag op de agenda, waar professionals en academici samenkomen om inzichten uit de praktijk te delen.
Naast het inhoudelijke programma is IPSERA 2025 een sociaal ecosysteem, met volop mogelijkheden om te netwerken en ervaringen uit te wisselen. Meer info en/of inschrijven
NO ROOM FOR DISCUSSION
Afgelopen week moest minister Ruben Brekelmans, Minister van Defensie zijn gesprek met studenten aan de Universiteit van Amsterdam over internationale veiligheid voortijdig moest afbreken.
Een universiteit zou bij uitstek de plek moeten zijn waar je met elkaar in gesprek gaat en de soms zeer uiteenlopende standpunten met elkaar uitwisselt. Alleen als we met elkaar in dialoog blijven, komen we wetenschappelijk en veilig vooruit, voor de generaties van morgen. Universiteiten doen al sinds jaar en dag onderzoek naar (internationale) veiligheid en werken nauw samen met verschillende nationale en internationale organisaties, waaronder met het ministerie van Defensie.
In oktober 2024 adviseerde de AWTI - Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie intensievere samenwerking tussen onderwijs- en kennisinstellingen en het ministerie van Defensie om de nationale veiligheid te versterken. In het rapport 'Kennisoffensief voor defensie – Onderzoek en innovatie voor een veilig Nederland' benadrukt de AWTI om kennis zo breed mogelijk te mobiliseren voor defensieonderzoek en -innovatie.
ROOM FOR IMPROVEMENT
Recent heeft top-econoom Prof. Mariana Mazzucato meegewerkt aan het informatief televisieprogramma Tegenlicht van de VPRO. Wat mij aan het interview opvalt is hoe krachtig zij haar boeken Entrepreneurial State, Moonshot en The Big Con (samen met Rosie Collington) met elkaar verbindt. Ze laat zien dat een overheid die zelf kennis en visie ontwikkelt, de grootste innovaties kan aanjagen. Niet door af te wachten, maar door aan te jagen en actief richting te geven en, samen met markt en kennisinstellingen, te bouwen aan echte vooruitgang.
Te vaak worden beleidskeuzes gestuurd door externe adviezen en dikke rapporten, ook wel brochurementship genoemd, om risico’s te vermijden. Mazzucato: “Wanneer je niet hebt geïnvesteerd in het besturen van complexe systemen dan kun je niet doen wat je beloofd hebt”. De kracht van een sterke overheid zit juist in doelgedrevenheid en het vermogen om complexe systemen te besturen.
Volgens Mazzucato is een publiek-private samenwerking pas echt succesvol wanneer de overheid niet alleen een visie heeft, maar ook de kennis en middelen om die waar te maken. Dit vraagt om investeren in eigen expertise en innovatie, durven experimenteren en sturen op impact.
Kijk hieronder het complete interview
IT’S TRICKY
Het rapport "Capacities for transformative innovation in public administrations and governance systems: Evidence from pioneering policy practice" onderzoekt of overheden nieuwe en slimme ideeën kunnen bedenken en uitvoeren om grote problemen aan te pakken. Het gaat over hoe beleid écht verandering teweeg kan brengen en wat er nodig is om dat voor elkaar te krijgen.
Ze hebben gekeken naar twaalf voorbeelden van succesvolle, vernieuwende beleidsplannen en onderzocht hoe die tot stand kwamen. Daarbij ontdekten ze dat er verschillende manieren zijn waarop overheden en organisaties zo'n verandering kunnen aanpakken.
Een belangrijke conclusie is dat innovatie geen eenmalig trucje moet zijn, maar een vast onderdeel van hoe de overheid werkt. Dit betekent dat er een goede omgeving moet zijn waarin mensen nieuwe ideeën durven te bedenken en uitproberen. Ook moeten er genoeg middelen, kennis en vaardigheden zijn om die ideeën echt uit te voeren.
Lees het complete rapport hieronder:
PLUK DE VRUCHTEN VAN INNOVATIEGERICHT INKOPEN
Het artikel “Pluk de vruchten van innovatiegericht inkopen” van Gabor Mooij op het Inkoperscafé, de digitale ontmoetingsplaats voor inkopers, benadrukt dat hoewel deze aanpak aanzienlijke voordelen kan bieden, het in Nederland nog weinig wordt toegepast. Innovatiegericht inkopen, waarbij bedrijven producten of diensten inkopen die nog in ontwikkeling zijn, kan leiden tot kostenbesparingen, nieuwe technologieën en verbeterde samenwerkingen met leveranciers. De afdeling inkoop speelt een cruciale rol in dit proces.
Het artikel benadrukt het belang van een open houding ten opzichte van nieuwe ideeën en samenwerkingen om zo de vruchten van innovatiegericht inkopen te plukken. Lees hier het volledige artikel
WEBINAR INNOVATION PROCUREMENT UPTAKE
In een vorig nieuwsbericht hebben we verwezen naar“Benchmarking of innovation procurement investments and policy frameworks across Europe”. Op 20 februari wordt nu een webinar georganiseerd waar het definitieve rapport zal worden gepresenteerd.
Tijdens deze webinar delen experts concrete aanbevelingen over het overwinnen van juridische barrières die de bredere implementatie van innovatiegericht inkopen belemmeren. Ze bespreken tevens strategieën om innovatiegericht inkopen actief te bevorderen, met als doel organisaties te helpen obstakels te doorbreken en innovatiegerichte inkoopmethoden effectief toe te passen. Schrijf je hier in
(via Lieve Bos)
SESSIE INNOVATIE VAN B to D; BUSINESS NAAR DEFENSE
We hebben aangekondigd deze week een datum en programma bekend te maken van de sessie SDIR expertview van small naar strategic; de transitie van Business to Defense. Het programma moet echter deze week nog uitkristalliseren en we zijn op zoek naar een geschikte locatie. We onderzoeken nog of we tot een gebalanceerd programma en geschikte datum kunnen komen. De volgende mensen hebben alvast hun medewerking toegezegd,
Wietse de Jong - Projectmanager stalen overspanningen en voormalig projectmanager SBIR Circulaire viaducten bij Rijkswaterstaat
Maurice van Rooijen - Projectleider Innovatiegericht inkopen en SDIR bij COMMIT
Prof. mr. dr. Elisabetta R. Manunza - Hoogleraar Europees en Internationaal aanbestedingsrecht - Universiteit Utrecht
Drs. Jan Marko Silvius - Hoofd IT - Commando Materieel en IT
Prof. dr. Paul C. van Fenema - Hoogleraar Militaire Logistiek en Universitair Hoofddocent Organisatiekunde - NLDA
Wil je alvast voorinschrijven? Dat kan HIER
Wij hebben beloofd je op de hoogte te houden. Indien je dit niet meer wil of je dit als ongewenst ervaart dan kan dit door op ‘unsubscribe’ onder aan deze mail te klikken.
Heb je vragen, tips en/of tricks tav Innovatiegericht inkopen? Laat het dan vooral weten